Rzemieślniczą piekarnię BAKERY BROWARY WARSZAWSKIE odwiedziła ekipa CANAL + KUCHNIA z Piotrem Kucharskim na czele! I przygotowała kolejny odcinek „Domowej kuchni Kucharskiego”, poświęcony chlebowi na zakwasie.
„Pieczywo na zakwasie ostatnio przeżywa prawdziwy renesans” – zauważa w nagraniu Kucharski. „Dla wielu osób jest to zupełnie nowe odkrycie. A chleby na zakwasie piekły przecież nasze babcie, prababcie, zanim w ruch poszły drożdże. Ja uwielbiam tę starą metodę pieczenia chleba. I dzisiaj troszeczkę Wam opowiem o wypiekach z wykorzystaniem zakwasu. Tę wielką przygodę zaczynam od wizyty w piekarni Bakery Browary Warszawskie”.
Kucharski przechadza się Browarami Warszawskimi i wchodzi do środka naszej piekarni: „To miejsce od progu pachnie świeżym pieczywem, a półki uginają się od słodkich wypieków i rumianych chlebów, nad którymi czuwa Michał Paleta” – mówi.
Następnie Piotr Kucharski i Michał Paleta przygotowują Chleb wiejski na zakwasie, którego proces powstawania trwa… 36 godzin! Paleta opowiada o kolejnych etapach procesu tj. sprawdzenie gotowości zaczynu, zmieszanie zaczynu z ciastem, kilkugodzinne wyrastanie ciasta (w tym czasie dwukrotne złożenie w celu wzmocnienia siatki glutenowej), 3,5 godzinna fermentacja, wstępne formowanie ciasta, 30-40 minutowy odpoczynek, ostateczne formowanie ciasta („… ładne, sprężyste, napompowane – widzimy bomble” – zauważa Kucharski), 18 godzinny odpoczynek w chłodni, wyciągnięcie z chłodni i nacinanie pod kątem 45 stopni, 35-37 minutowe pieczenie. I gotowe!
Kucharski podsumowuje: „Najlepszy chleb jaki kiedykolwiek jadłem. 10 na 10. Bez zastanawiania się. Nawet bez masła”. I dodaje: „Wizyta w piekarni Bakery Browary Warszawskie była nie tylko świetną zabawą, ale i niezłą lekcją!”.